Implantatbehandling

Erstatning af manglende tænder har aldrig været mere effektivt. Lær om implantatbehandling, en avanceret løsning, der giver dig mulighed for at genskabe et stærkt og funktionelt tandsæt.

Hvad er tandimplantater?


Tandimplantater er en moderne og effektiv løsning til at erstatte mistede tænder. Et tandimplantat består af en titaniumskrue, der forsigtigt indføres i kæbeknoglen gennem en mindre kirurgisk procedure under lokalbedøvelse. Ovenpå implantatet påsættes en krone, og mangler der flere tænder, kan der bygges broer eller laves proteser. Denne skrue fungerer som en stærk rod for den erstatningstand, der placeres på toppen. Resultatet er en ny tand, der føles samt ser naturlig ud.

Selve indsættelsen af tandimplantatet udføres på klinikken af tandlæger, der har stor erfaring med implantatbaseret oral rehabilitering – og som i øvrigt udfører mange former for oralkirurgiske indgreb.

Har du spørgsmål til en implantatbehandling, er du velkommen til at kontakte klinikken for en samtale. Gennem en samtale og forskellige undersøgelser kan vi tilpasse behandlingen til dine behov og ønsker. Vi laver selvfølgelig altid et skriftligt overslag, inden vi går i gang.

behandling med tandimplantater

En tandimplantat består af tre dele


Tandimplantater kommer i forskellige varianter, hver med deres egne karakteristika. Fælles for dem er, at de består af tre dele:

1. Den kunstige tandrod (fixtur): En lille titaniumskrue indopereres direkte i kæbeknoglen. Den fungerer som en stabil grund, hvor tandimplantatet kan forankres sikkert. Fixturerne integreres naturligt med knoglen over tid gennem en proces kaldet osseointegration.

2. Topskruen (abutment): Efter integrationen af fixturerne, fastgøres abutmentet på toppen. Dette er den del af implantatet, der forbinder den kunstige tandrod med tandkronen. Abutmentet spiller en afgørende rolle i at skabe en tæt forsegling og en stabil platform for tandkronen.

3. Tandkronen: Tandkronen er den synlige del af tandimplantatet, der ligner og fungerer som en naturlig tand. Lavet af holdbart porcelæn, tilpasses tandkronen farve og form for at passe perfekt ind i din eksisterende tandrække og give et æstetisk resultat.

et tandimplantat består af 3 dele

Der er tre forskellige implantatbehandlinger


Udover at en tandimplantat består af tre dele, så findes der også tre forskellige implantatbehandlinger alt efter antallet af mistet tænder:

1. Erstatning af en enkelt tand (enkelt tandimplantat): Når du mangler en enkelt tand, kan et tandimplantat med tilhørende kroner erstatte den manglende tand både funktionelt og æstetisk – uden at påvirke de omkringliggende tænder.

2. Erstatning af flere tænder (tandimplantatbro): Hvis du mangler flere tænder i samme område, kan en tandimplantatbro fastgjort til implantaterne erstatte de manglende tænder. Dette giver en stabil løsning og minimerer belastningen på nabotænderne.

3. Erstatning af alle tænder (fuldbro eller tryklåsprotese): For dem med omfattende tandtab kan en fuldbro eller tryklåsprotese, fastgjort til implantater, genskabe en komplet tandrække. Dette giver forbedret funktion og komfort sammenlignet med konventionelle proteser.

Vores tandlæger på klinikken kan hjælpe dig med at vælge den rigtige implantatløsning baseret på din specifikke situation og behov.

Hvem er egnet til implantatbehandling?

Der er flere faktorer, der afgør, hvorvidt man er egnet til behandling med tandimplantater – herunder:

Kæbeknoglens tilstand: Mængden og kvaliteten af din kæbeknogle er afgørende, da tandimplantatet skal sidde i kæbeknoglen. Hvis din kæbeknogle er utilstrækkelig i mængde eller kvalitet, kan det være nødvendigt med en knogleopbygning for at sikre en solid implantatforankring.

Sukkersyge: Personer med sukkersyge kan have en længere helingsperiode, hvilket kan påvirke implantatets integration med kæbeknoglen.

Paradentose: Hvis du døjer med paradentose eller tandkødsproblemer, skal disse adresseres inden implantatbehandlingen. Paradentose kan påvirke helingsprocessen negativt, og du vil kunne risikere at miste dit tandimplantat.

Cancer: Hvis du er i aktiv kræftbehandling med kemoterapi, svækkes immunforsvaret og kroppens evne til at hele, hvilket påvirker et tandimplantat og bør derfor ikke udføres.

Rygning: Rygning påvirker blodcirkulationen og helingsprocessen. Rygere har ofte en højere risiko for komplikationer og nedsat heling efter implantatbehandlingen. Det anbefales at stoppe rygning før og efter behandlingen for at forbedre implantatets succesrate.

Sådan foregår en implantatbehandling


Vores metode for tandimplantatbehandling indebærer en omhyggelig tilgang og omfatter følgende trin:

Behandling under lokalbedøvelse: Vi udfører tandimplantatbehandlingen under nøje administreret lokalbedøvelse assisteret af vores anæstesisygeplejerske. Dette betyder, at du forbliver vågen under hele proceduren, men du vil ikke kunne mærke nogen smerte. Du har også mulighed for at tilkøbe behandling med fuld narkose.

Indsættelse af implantatet: Implantatet indføres omhyggeligt i kæbeknoglen med præcision. Vi fokuserer på at sikre, at implantatet er korrekt positioneret for optimal stabilitet og funktion.

Healings-abutment til heling: Efter implantatets indsættelse placerer vi en healings-abutment, som er synlig over tandkødet. Dette bidrager til en mere effektiv helingsproces og hjælper med at overvåge implantatets tilstand.

Røntgenkontrol: Under behandlingsforløbet udfører vi regelmæssige røntgenbilleder. Det giver os mulighed for at overvåge implantatets integration i kæbeknoglen og justere for at sikre det bedst mulige resultat.

Naturlig helingsperiode: Efter implantatet er indsat, tillader vi en naturlig helingsperiode, hvor implantatet vokser fast i kæbeknoglen. Dette trin tager normalt omkring 3 måneder, og vi følger nøje med for at sikre optimal integration.

Der er mange fordele ved tandretning med Invisalign

Knogleopbygning i forbindelse med implantatbehandling


Hvis der er en utilstrækkelig mængde naturlig knogle til at understøtte implantaterne, er der behov for at bygge op med knogle omkring implantatet for at genskabe den knogle, der er gået tabt. Der kan være en utilstrækkelig mængde knogle, hvis der tidligere har været infektion, eller hvis kæbeknoglen har manglet tænder i det område i lang tid. Dette er også tilfældet, hvis der har været brugt tandproteser i mange år.

Opbygningen af knoglen sker således, at implantatet er dækket af knogle i hele omkredsen af implantatet og svarende til der, hvor der mangler naturlig knogle. Afhængig af hvor meget naturlig knogle der mangler, kan man vælge at indsætte implantaterne samtidig med knogleopbygningen – alternativt efter en helingsperiode på op til 9 måneder.

implantatbehandling.i klinikken i Hørsholm

Sådan skal du forholde dig efter implantatbehandling


Efter en implantatoperation er det vigtigt at følge de rette plejeinstruktioner for at sikre en optimal helingsproces og det bedst mulige resultat. Her er nogle vigtige retningslinjer, du bør følge:

Mundhygiejne: Selvom du ikke må børste ned i såret eller på tandkødet, er det stadig vigtigt at opretholde god mundhygiejne. Du skal fortsat børste dine tænder, men undgå området omkring såret. 

For at rense såret skal du skylle det med klorhexidin fra dagen efter operationen. Især healingsabutment (dækskruen) skal holdes helt rent, da betændelse kan løsne implantatet. Du vil modtage grundig instruktion om, hvordan du holder området rent efter operationen.

Undgå motion: For at undgå at såret begynder at bløde igen, bør du undgå hård motion de første uger efter operationen. Højere puls kan forårsage, at såret springer op igen.

Kost: De første dage efter operationen bør du spise blød mad, der ikke kræver for meget tyggekraft. Undgå også at få mad hen i området omkring operationsstedet. Sørg desuden for, at maden ikke er for varm, da det kan genere såret. Indtil kronen er sat på implantatet og det er vokset fast i kæben, bør du undgå at tygge på den side.

Drikkevaner: Brug ikke sugerør til at drikke med, da dette kan skabe et undertryk, der fjerner sårskorpen i såret og forlænger helingsprocessen.

Rygning og alkohol: Rygning forsinker helingen af såret, da nikotin fra cigaretter hæmmer de hvide blodlegemers evne til at hjælpe med sårheling. Sugeeffekten ved rygning har samme virkning som brug af sugerør. Alkohol kan have en blodfortyndende virkning og forsinke heling af såret. Det anbefales at undgå alkohol, især hvis der er foretaget knogleopbygning.

Book konsultation til implantatbehandling 

Hvis du overvejer en implantatbehandling, står vi klar til at hjælpe dig i tandklinikken i Hørsholm. Vi har et dedikeret og erfarent team af tandlæger og tandkirurg, der har specialiseret sig i implantatbaseret oral rehabilitering.

Vi tilbyder konsultationer, grundige undersøgelser og skriftlige overslag, så du kan træffe informerede beslutninger om tandkirurgi. Kontakt os i dag for at planlægge en samtale, hvor vi kan diskutere dine behov og ønsker.

Mød specialtandlæge Vlad Florescu

Vores implantatbehandlinger og øvrige tandoperationer bliver varetaget af Vlad Florescu, som er speciallæge i tand-, mund- og kæbekirurgi og varetager alle klinikkens større kirurgiske behandlinger.

Han er oprindelig uddannet tandlæge fra Københavns Universitet i 2011 og tidligere ansat i både offentlig og privat regi, herunder ved Afdeling for Tand-, Mund- og Kæbekirurgi, Københavns Universitet.

Sideløbende med arbejdet som Kæbekirurg laver Vlad også en Ph.D inden for implantologi og kvalitetssikring ved Syddansk Universitet.

Invisalign-Tandlæge Heidi Lund