2. januar 2025

Knækket tand? Sådan håndterer du det rigtigt

At knække en tand kan være en skræmmende oplevelse, men det er vigtigt at handle hurtigt og korrekt. Hos Tandlæge Heidi Lund har vi mange års erfaring med akutte tandbehandlinger, og i denne artikel ser vi nærmere på årsager til knækkede tænder – og ikke mindst hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude.

Årsager til knækkede tænder – hvorfor knækker tænder?

Tænder kan knække af flere forskellige årsager, men som regel skyldes tandskader et traume på tanden, eller hvis tænderne udsættes for pludselige eller gentagne belastninger.

Et hårdt slag mod munden eller at bide i noget meget hårdt kan skabe et traume i tanden, som kan resultere i, at den knækker. Svækkede tænder – for eksempel rodbehandlede tænder – er desuden særligt udsatte, da de ofte har mistet noget af deres naturlige styrke.

Over tid kan tænder også blive svækket af træthedsbrud. Dette kan ske, hvis der er ældre sølvfyldninger, som med tiden udvider sig for så at skabe små revner i tanden. Hvis tandlægen vurderer, at en tand er i fare for at knække, kan en sølvfyldning blive udskiftet med en plastfyldning eller en krone for at styrke tanden og bevare så meget af den sunde tandsubstans som muligt.

Store huller i tænderne kan også svække strukturen og føre til, at et stykke af tanden knækker af. Hvis dette sker, og nerven påvirkes, kan det medføre smerter, især ved indtagelse af kolde eller varme drikke, mad eller endda blot spyt. Smerter fra en knækket tand kan være vedvarende eller komme og gå, og nogle mærker ubehag, når de tygger, fordi trykket får revnen til at udvide sig.

Bevar roen: De første skridt efter at have knækket en tand

Det er vigtigt at bevare roen, hvis du knækker en tand. Selvom det kan være en chokerende oplevelse, er der nogle enkle trin, du kan følge for at beskytte din tand og mindske ubehaget:

  1. Find de knækkede tandstykker: Hvis det er muligt, så prøv at finde de knækkede stykker af tanden. Disse kan være nyttige for tandlægen, når skaden skal vurderes.
  2. Rens munden forsigtigt: Skyl munden med lunkent vand for at rense området og reducere risikoen for infektion. Undgå at bruge meget koldt eller varmt vand, da det kan irritere den beskadigede tand.
  3. Undgå at tygge på det beskadigede område: Forsøg at undgå at tygge med den beskadigede tand, da det kan forværre skaden. Hvis det er nødvendigt, kan du dække tanden med sukkerfrit tyggegummi for at beskytte den midlertidigt – med vægt på “midlertidigt”. “Det er vigtigt at få tanden behandlet hurtigt for at undgå yderligere skader.”
Har du knækket en tand, så kan vi give dig behandling

Vi står klar til at hjælpe dig med tryg og professionel behandling, hvis du har en knækket tand

Hvornår skal du kontakte en tandlæge?

Det er ikke altid let at vide, hvornår en knækket tand kræver akut tandlægehjælp, men her er nogle retningslinjer:

  • Akutte situationer: Hvis du oplever kraftig smerte, blødning, eller hvis tanden er alvorligt beskadiget, skal du straks søge hjælp. Dette kan være tegn på, at tandens nerve er eksponeret, hvilket kræver hurtig behandling.
  • Planlægning af et tandlægebesøg: Selvom skaden ikke føles akut, er det stadig vigtigt at få en tid hos tandlægen hurtigt. Jo før skaden vurderes, desto bedre er chancerne for at redde tanden med minimal behandling.
  • Sådan kan tandlægen hjælpe: Når du kommer til tandlægen, vil de vurdere skaden, tage røntgenbilleder, hvis det er nødvendigt, og foreslå den bedste behandlingsplan. Behandlingerne kan variere fra en simpel fyldning til en krone eller rodbehandling, afhængigt af skadens omfang.

Kan man forebygge knækkede tænder?

Ja, du kan forebygge knækkede tænder ved at tage nogle forholdsregler. Først og fremmest er det vigtigt at opretholde god mundhygiejne med regelmæssig børstning og tandtråd, da stærke og sunde tænder er mindre tilbøjelige til at knække. Derudover skal du være forsigtig med at bide i meget hårde fødevarer som is, nødder eller hårdt slik, som kan belaste tænderne og øge risikoen for skader.

Hvis du dyrker kontaktsport eller aktiviteter, hvor der er risiko for slag mod munden, bør du overveje at bruge en tandbeskytter for at beskytte dine tænder mod brud.

Det er også vigtigt at være opmærksom på ubehandlede huller eller andre tandproblemer, da svækkede tænder lettere kan knække.

Regelmæssige tandlægebesøg kan hjælpe med at opdage og behandle små skader, før de udvikler sig til større problemer – og ikke mindst sikre, at dine tænder forbliver sunde og stærke.

Vi hjælper og rådgiver dig, hvis uheldet er ude, og du har knækket en tand

Få hjælp og rådgivning af din tandlæge, hvis du har knækket en tand 

Hvad skal du forvente under behandlingen?

Behandlingen af en knækket tand afhænger af skadens omfang. Hvis bruddet kun har påvirket tandens ydre lag, kan det ofte løses med en simpel tandfyldning, som gendanner tandens funktion og udseende. Men hvis skaden er mere alvorlig, kan tanden have brug for en tandkrone, der omslutter og beskytter den resterende tandsubstans.

I tilfælde af et dybere brud, hvor tandens nerve er beskadiget, er en rodbehandling ofte nødvendig. Her fjerner tandlægen det beskadigede nervevæv og forsegler tanden med en krone for at sikre, at tanden fortsat kan bruges uden yderligere smerter eller komplikationer.

Mindre overfladiske revner i emaljen – såkaldte emaljeinfraktioner – er derimod oftest harmløse og kræver sjældent behandling. De fleste har faktisk små revner i emaljen, som ikke påvirker tandens sundhed eller funktion. Din tandlæge vil informere dig, hvis disse infraktioner bliver alvorlige nok til at kræve indgriben.

Uanset behandling vil tandlægen forklare behandlingsforløbet og sørge for, at du er komfortabel under hele processen. Afhængigt af skaden kan du have brug for bedøvelse, og der kan være behov for flere besøg for at fuldføre behandlingen.

Hurtig handling giver bedst resultat.

Det kan være en ubehagelig oplevelse at knække en tand, men med den rette handling og hurtig tandlægehjælp kan tanden oftest repareres effektivt. Moderne tandbehandlinger gør det i de fleste tilfælde muligt at bevare både funktion og udseende, så du kan fortsætte med at smile uden bekymringer.

Hvis du knækker en tand, tøv ikke med at kontakte os – vi står klar til at hjælpe dig med at finde den bedste løsning og få dit smil tilbage på rette spor. Ring til os på 45 86 02 44 eller send en mail til tand@tandlaegeheidilund.dk.

Mere viden om tænder

  • Knækket tand?

    2. januar 2025
    Knækket tand? Handl hurtigt for at beskytte tanden og mindske ubehag. Læs om årsager, forebyggelse og behandlingsmuligheder.
  • Tandrensning

    12. december 2024
    Tandrensning er afgørende for sunde tænder og tandkød. Fjern plak og tandsten, forebyg tandproblemer og opnå et sundt, frisk smil.
  • Har du tandlægeskræk?

    21. november 2024
    Her dykker vi ned i, hvad tandlægeskræk er, hvorfor det opstår, og hvordan du kan tage kontrol over din frygt.
  • Har du hvide pletter på dine tænder?

    23. august 2024
    Læs om årsagerne til hvide pletter på tænderne, og hvordan du kan behandle dem. Få svar på dine spørgsmål om tandpleje.
  • Bideskinner og tænderskæren

    9. august 2024
    Tænderskæren, eller bruxisme, er en tilstand, der påvirker mange, ofte uden at de er bevidste om det. Læs mere her.
  • Av – har du en slem tandkødsbetændelse?

    26. juli 2024
    Av! Døjer du med tandkødsbetændelse? Det er vigtigt at tage tandkødsbetændelse alvorligt – læs mere her.
  • Myten om rådne tænder

    12. juli 2024
    Har du nogensinde hørt udtrykket “rådne tænder” og undret dig over, hvad det egentlig betyder? Læs mere i blogindlægget her.
  • Spiseforstyrrelser sætter aftryk på din tænder

    28. juni 2024
    Blandt spiseforstyrrelser er bulimi en fjende for tænderne. Læs mere om, hvordan spiseforstyrrelser påvirker tænderne.
  • Graviditet og tandlægebesøg

    14. juni 2024
    Må du gå til tandlæge, når du er gravid? Læs mere her.
  • Tandimplantat efter en tandudtrækning

    31. maj 2024
    Tandimplantat efter en tandudtrækning Når en tand er gået tabt eller skal fjernes, rejser spørgsmålet sig ofte: Hvad så nu? Tabet af en tand kan ikke blot påvirke dit smil æstetisk, men det kan også have konsekvenser for din tyggefunktion. Heldigvis er der en løsning, der kan hjælpe dig med at genoprette både smil og […]