Så er du ikke alene.
Tandlægeskræk er ret så udbredt – ifølge Tandlægeforeningen lider 36 procent af voksne danskere af frygt for at gå til tandlægen. Som klinik med mange års erfaring i at hjælpe patienter med tandlægeskræk vil vi gerne dele nogle indsigter og strategier, der kan hjælpe dig med at overvinde denne frygt. Her dykker vi ned i, hvad tandlægeskræk er, hvorfor det opstår, og hvordan du kan tage kontrol over din frygt.
Tandlægeskræk er en intens frygt eller angst for tandlægebesøg, som kan variere fra mild nervøsitet til en alvorlig fobi, der får nogle mennesker til helt at undgå tandlægen.
Angsten bunder ofte i tanken om undersøgelse, instrumenter eller selve behandlingen. Symptomer på tandlægeskræk kan være hjertebanken, sveden, kvalme, eller endda panikanfald ved tanken om at gå til tandlægen.
Det er en frygt, der rammer folk i alle aldre og på tværs af alle samfundslag.
Ligesom symptomerne og graden af frygt er forskellige fra person til person, kan der ligeledes være mange årsager til tandlægeskræk.
Tidligere traumatiske oplevelser: Mange med tandlægeskræk har haft negative oplevelser hos tandlægen i barndommen eller voksenlivet. Disse oplevelser kan sætte sig dybt og følge med ind i voksenlivet og blive til decideret angst for at gå til tandlægen.
Frygt for smerte: Selvom moderne tandpleje ofte er smertefri, lever frygten for smerte stadig i mange. Det er en primær årsag til, at mange udvikler tandlægeskræk.
Følelse af kontroltab: For mange er tandlægebesøg forbundet med en følelse af kontroltab. At ligge i tandlægestolen, mens en anden arbejder på ens tænder, kan være en udløser for angst.
Vi sidder klar til at give dig en god oplevelse i klinikken i Hørsholm – også hvis du har tandlægeskræk
Tandlægeskræk kan som nævnt føre til, at man udsætter eller helt undgår tandlægebesøg, hvilket kan resultere i forværrede tandproblemer.
Jo længere tid der går mellem tandlægebesøg, desto større risiko er der for alvorlige problemer som karies, tandkødssygdomme og endda tandtab.
Man kan altså ende med at udvikle tandproblemer, hvilket kan føre til, at tandlægebesøgene udskydes yderligere. På den måde bliver angsten selvforstærkende.
Kommunikation med tandlægen: En af de vigtigste måder at håndtere tandlægeskræk på er at tale åbent med din tandlæge om din frygt. En god tandlæge vil tage sig tid til at lytte, forklare procedurerne og tilpasse behandlingen for at gøre dig mere tryg.
Beroligende teknikker og brug af bedøvelse: Der er flere teknikker, der kan hjælpe med at reducere angst under tandlægebesøg, såsom dyb vejrtrækning, visualisering og muskelafspænding.
I mere alvorlige tilfælde anvender vi fuld bedøvelse for at gøre oplevelsen mindre stressende.
Tal med din tandlæge om din frygt – det er en af de vigtigste måder at håndtere tandlægeskrækken på
Tandlægeskræk er en udfordring, men den kan overvindes. Ved at tage små skridt, som at kommunikere med din tandlæge og bruge beroligende teknikker, kan du tage kontrol over din frygt og opnå en sundere mund.
Regelmæssige tandlægebesøg kan også hjælpe med at reducere din angst over tid, da problemer bliver håndteret, før de udvikler sig til noget større.
Tøv ikke med at søge hjælp og gøre noget ved din tandlægeskræk – det er aldrig for sent at få et smil uden frygt.
Hos Tandlæge Heidi Lund forstår vi, hvor skræmmende tandlægebesøg kan være, og vi er her for at hjælpe dig gennem det. Tøv ikke med at tage kontakt, hvis du har spørgsmål eller brug for en konsultation.
Vi står klar til at støtte dig i at overvinde din tandlægeskræk og bevare et sundt og smukt smil. Ring til os på 45 86 02 44 eller send en mail til tand@tandlaegeheidilund.dk – vi er her for dig.
BEHANDLINGER
KLINIKKEN
ÅBNING & TELEFONTIDER
08:00 - 18:00
08:00 - 18:00
07:00 - 14:30
08:00 - 15:30
08:00 - 14:30
08:00 - 16:00
Onsdage og fredage:
Telefontid fra kl. 8:00 - 14:30
KLINIKKEN
Vi støtter