5. april 2024

Det må du spise efter en tandblegning

Har du lige fået bleget dine tænder og spekulerer på, hvordan du bedst kan bevare resultatet? Eller overvejer du at få en tandblegning og vil være i forkøbet på forholdsreglerne? En vigtig del af at holde dine tænder hvide og lyse efter en tandblegning handler om, hvad du spiser og drikker. I dette indlæg guider vi dig gennem mad- og drikkevalg, der hjælper med at bevare effekten af din tandblegning, ligesom vi giver dig praktiske tips til, hvordan du kan undgå at dine tænder hurtigt bliver misfarvede igen.

Derfor bliver tænder misfarvet

Som tandlæge møder vi ofte patienter, der undrer sig over, hvorfor deres tænder bliver misfarvede over tid. Det er et almindeligt fænomen, og der er flere faktorer, der spiller ind.

Først og fremmest er det helt naturligt, at tænderne gradvist får en mere gullig nuance med alderen. Derudover kan visse fødevarer og drikkevarer også bidrage til misfarvning – eksempelvis rødvin, kaffe og te. Endelig er rygning en særligt stor synder, når det kommer til årsager til misfarvninger.

Tænderne er særligt modtagelige over for nye farvestoffer efter en tandblegning. Det skyldes, at blegning processen kan gøre tandemaljen mere modtagelig for at absorbere farver fra det, vi spiser og drikker. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på ens kostvaner efter en tandblegning.

Det må du spise efter en tandblegning

Gode kostvaner kan være med til at forlænge resultatet af en tandblegning

Kost og livsstilsråd efter en tandblegning

Vær opmærksom på farvende fødevarer og drikkevarer

  • I dagene efter din tandblegning er det vigtigt at undgå fødevarer og drikkevarer, der kan misfarve dine tænder. Dette inkluderer kaffe, te, rødvin, cola, bær og stærkt farvede saucer som soja og karry. Du kan overveje at drikke farvede drikke gennem et sugerør for at minimere kontakt med dine tænder.

Rygning

  • Hvis du ryger, kan vi stærkt anbefale at reducere eller helt stoppe. Foruden de mange sundhedsfarer det medfører, kan rygning hurtigt gøre dine tænder gule igen efter en tandblegning.

God mundhygiejne

  • En god mundhygiejne er også vigtig for at bevare effekten af tandblegningen. Børst tænderne to gange dagligt, og brug tandtråd og mellemrumsbørster regelmæssigt for at fjerne plak og forhindre misfarvning.

Hvor lang tid kan min tandblegning holde?

Typisk holder en professionel tandblegning 1-2 år, hvis du følger ovenstående råd.

En vigtig overvejelse ved tandblegning er hyppigheden af behandlingen. Vi anbefaler ikke at få bleget tænderne for ofte. Tandblegning opløser nemlig en lille smule af emaljen, som er det yderste lag på tænderne. Da emaljen ikke gendannes, skal du altså være varsom med tandblegninger og kun gennemgå behandlingen, når det er nødvendigt.

Mere viden om tænder

  • Eltandbørste eller manuel tandbørste?

    6. marts 2025
    Eltandbørste eller manuel tandbørste? Begge har fordele og ulemper – vælg den, der bedst passer til dine behov og tandplejevaner.
  • Hvordan fjernes misfarvninger fra tænderne?

    13. februar 2025
    Misfarvninger på tænderne? Hos Tandlæge Heidi Lund tilbyder vi tandblegning, rensning og facader for at genskabe dit smukke smil.
  • Plastfyldning eller krone?

    23. januar 2025
    Plastfyldning eller krone? Forskellen ligger i skadens omfang – fyldninger reparerer mindre skader, mens kroner sikrer svækkede tænders holdbarhed.
  • Knækket tand?

    2. januar 2025
    Knækket tand? Handl hurtigt for at beskytte tanden og mindske ubehag. Læs om årsager, forebyggelse og behandlingsmuligheder.
  • Tandrensning

    12. december 2024
    Tandrensning er afgørende for sunde tænder og tandkød. Fjern plak og tandsten, forebyg tandproblemer og opnå et sundt, frisk smil.
  • Har du tandlægeskræk?

    21. november 2024
    Her dykker vi ned i, hvad tandlægeskræk er, hvorfor det opstår, og hvordan du kan tage kontrol over din frygt.
  • Har du hvide pletter på dine tænder?

    23. august 2024
    Læs om årsagerne til hvide pletter på tænderne, og hvordan du kan behandle dem. Få svar på dine spørgsmål om tandpleje.
  • Bideskinner og tænderskæren

    9. august 2024
    Tænderskæren, eller bruxisme, er en tilstand, der påvirker mange, ofte uden at de er bevidste om det. Læs mere her.
  • Av – har du en slem tandkødsbetændelse?

    26. juli 2024
    Av! Døjer du med tandkødsbetændelse? Det er vigtigt at tage tandkødsbetændelse alvorligt – læs mere her.
  • Myten om rådne tænder

    12. juli 2024
    Har du nogensinde hørt udtrykket „rådne tænder‟ og undret dig over, hvad det egentlig betyder? Læs mere i blogindlægget her.