Facader i porcelæn


Hvis du har en defekt tand, der ikke længere kan repareres forsvarligt med en fyldning, kan det være nødvendigt at få lavet en facade. Facaden gør tanden mere holdbar og sikrer, at tanden ikke knækker og i værste fald mistes.

Facader kan også vælges rent kosmetisk for det mere ensartede udtryk. Facader kan give dine tænder den form, størrelse og farve du ønsker. Med facader kan du forskønne en enkelt tand, men også ændre hele dit smil. Fordelen ved porcelænet er, at det ikke tager imod misfarvning fra det, du spiser og drikker.

Hvordan får jeg lavet en facade?

Før du kan få lavet en facade, skal din tand slibes til. Dernæst laver vi en 3D-scanning af tanden. Den færdigslebne tand beskyttes med en midlertidig facade, der fremstilles på klinikken eller laves forinden på laboratorie.

Scanningen sendes til vores tandtekniker, der fremstiller facaden. Vi anbefaler altid ét til to besøg hos vores tekniker, hvor æstetik, form og farve passes til.

Facaden sættes fast på tanden med et tyndt lag cement, der fungerer som lim.

Hvilke smerter og bivirkninger har jeg risiko for at få?


Normalt vil du være lokalbedøvet, når du skal have lavet en facade. Når bedøvelsen er væk, kan der opstå følsomhed i et par dage, ligesom tandkødet kan være ømt. Efter facaden er sat fast, kan tanden godt være ekstra følsom for kulde og varme i de første dage.

Hvor længe holder en facade?


Hvis din facade skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne. En facade holder ca. 5-10 år.

Hvad kan gå galt?


Omkring hver 10. tand, der får sat en facade på, skal senere rodbehandles. Dette skyldes, at nerven i tanden tager skade og dør. Det kan ske dels pga. slibningen, men også hvis tanden fra starten har haft en stor defekt. Ved porcelænsfacader er der risiko for at porcelænet knækker af ved slid eller fejlbid. Vi anbefaler altid, at du efter behandling med facader får lavet en tynd skinne, du sover med om natten. Dette er for at beskytte mod porcelænsfrakturer.