Paradentosebehandling

Paradentose (også kendt som parodontose eller parodontitis) er en betændelsestilstand i tændernes støttevæv. Vi har stor erfaring med paradentosebehandling på klinikken – læs mere om sygdommen her på siden.

Hvad er paradentose?


Paradentose er tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv og 

medfører varigt tab af knogle omkring de ramte tænder. Langt de fleste rammes med årene i større eller mindre grad af paradentose – selv med omhyggelig tandbørstning.

Ved regelmæssige eftersyn vil tandlægen eller tandplejeren holde øje med dit tandkød og dine tandkødslommer og se efter begyndende tegn på tandkødsbetændelse og paradentose. Hvis paradentosen ikke bliver behandlet i tide, risikerer du på et tidspunkt, at tanden bliver løs og falder ud. Du skal især være opmærksom på, om dit tandkød er rødt eller bløder ved tandbørstning.

Paradentose er tandkødsbetændelse

Symptomer på paradentose


Det er altid vigtigt at være opmærksom på ens mundsundhed, men følgende symptomer kan være tidlige tegn på at du har paradentose:

  • Tandkødsrande bliver mørkerøde på grund af betændelse.
  • Tandkødet svulmer op og føles hævet.
  • Tandkødet bløder ved tandbørstning.
  • Dårlig ånde kan være et tegn på paradentose.
  • Tandkødet kan føles ømt.
  • Tænderne kan begynde at føles løse eller skifte position.

Det ses hyppigt, at mange mennesker ikke opdager, at de har paradentose, før mundsygdommen når sine senere stadier.

Derfor er det afgørende at få regelmæssige tandeftersyn, hvor vi rutinemæssigt undersøger dig for paradentose og giver dig mulighed for tidlig opdagelse og paradentosebehandling. Ved at du er opmærksom på de tidlige tegn og får regelmæssige tjek hos os, kan vi tage hånd om dit tandkød og din tandsundhed i god tid.

Man skal være opmærksom på symptomerne for paradentose

Hvem er særlig udsat for paradentose?


Rygning: Hvis du ryger, vil det øge risikoen for at få parodontose betydeligt.

Svækket immunforsvar: Hvis du har et svækket immunforsvar, gør det dig mere sårbar over for bakterierne på tænderne.

Diabetes: Hvis du har diabetes, er risikoen for paradentose højere, især hvis dit blodsukkerniveau svinger meget. Parodontose kan desuden forværre din diabetes, hvis den ikke behandles.

Mundtørhed: Hvis du døjer med mundtørhed, øger det risikoen for huller i tænderne og muligvis udviklingen af parodontose.

Alder: Aldring i sig selv forårsager ikke parodontose, men almen helbredstilstand kan bidrage til tabet af tænders knogle fæste. Det er derfor vigtigt at tage ekstra vare på din tandsundhed, desto ældre du bliver.

Behandling af paradentose


Ved en paradentosebehandling fjernes tandsten og bakterier i tandkødslommerne. Det sker ved en dybdegående tandrensning af de berørte tandkødslommer. Det kan nogle gange være nødvendigt med lokalbedøvelse. Hvor tit behandlingen skal foretages, afhænger af den enkelte patients behandlingsbehov.

Ved en fremskreden paradentose kan operation vise sig nødvendig. Den foregår altid under lokalbedøvelse og er et mindre indgreb uden større ubehag.

Forebyggelse af paradentose


Uanset behandlingstype instruerer vi dig i, hvad du selv kan gøre for at holde både dine tænder og dit tandkød sundt. Risikoen for fremtidige problemer med tandkødet og tandtab bliver dermed reduceret. 

Da paradentose er en kronisk sygdom, er der altid risiko for, at sygdommen kan blusse op igen. Regelmæssig kontrol og behandling er derfor vigtig, ud over det du selv kan gøre.

Vi hjælper dig med, hvordan du forebygger tandkødsbetændelse

Emdogain Flapless – non-kirurgisk paradentalbehandling


Emdogain Flapless er en non-kirurgisk metode til paradentosebehandling, som produceres af det anerkendte dentalfirma Straumann. Det er en innovativ behandling, der består af emaljeproteinet Amelogenin, som fra naturens side spiller en vigtig rolle i dannelsen af tandemaljen. 

Amelogenin er også afgørende for vækst og dannelse af rodcement, rodhindefibre og kæbeknogle.

Vi tilbyder den non-kirurgiske metode Emdogain Flapless

Hvornår kan Emdogain Flapless anvendes?


Før behandling med Emdogain Flapless, skal der over en given periode være udført paradentosebehandling med almindelig dybderensning i tandkødslommerne. Den givne periode kan variere fra person til person og afhængigt af sygdomsbilledet. Sker der ikke bedring ved almindelig dybderens, kan der i visse tilfælde behandles med Emdogain Flapless.

Emdogain Flapless kan kun anvendes ved visse typer knogledefekter, og en vigtig forudsætning er god mundhygiejne både før og efter indgrebet. Ved behandling med Emdogain Flapless forventes en bedring/ reducering af tandkødslommerne på 2-4 mm. Nogle former for knogletab vil kræve en kirurgisk paradentoseoperation, hvor Emdogain evt. også kan indgå.

Hvad koster det?
Prisen for Emdogain Flapless afhænger af hvor mange tænder der skal behandles. Vi giver et prisoverslag inden din behandling.

Kirurgisk paradentalbehandling
En kirurgisk paradentosebehandling er en åben tandrensning. Tandkødet lægges til side så selve tandrensningen kan udføres. Til sidst syes tandkødet sammen med få sting. Stingene fjernes efter 7-10 dage.

Formålet med den åbne tandrensning er:

  • At gøre tandkødslommerne mindre.
  • At skabe overblik over tandrødderne og rense ellers utilgængelige områder.
  • At give adgang til knoglen og evt. genopbygge tandens fæste.

Hvorfor behandle med åben tandrensning?


Hvis man ikke bliver behandlet for paradentose, vil man på sigt miste sine tænder. Har man først fået paradentose, kan man aldrig blive helbredt i traditionel forstand, men sygdommen kan standses. Det kræver grundig paradentosebehandling, og at man livslangt holder sine tænder helt rene.

Ved utilstrækkelig mundhygiejne er tandlægens og tandplejerens paradentosebehandling kun et indgreb, der bevirker, at sygdommen udvikler sig langsommere, end den ellers ville have gjort.

Åben tandrensning kan hjælpe mod paradentose

Hvad koster paradentosebehandling?


Prisen for en kirurgisk paradentosebehandling afhænger af antallet af tænder og af, hvor fremskreden paradentosen er. Du skal forvente en pris på 2500-4500 kr. pr. region. Det er vigtigt at være opmærksom på, at prisen kan variere, og den endelige pris afhænger af det individuelle behandlingsbehov. Vi giver et prisoverslag inden din behandling.


Kontakt os for en konsultation

Hos Tandlæge Heidi Lund i Hørsholm har vi specialiseret os i grundige undersøgelser og behandlinger af paradentose, herunder den non-kirurgiske Emdogain Flapless metode og kirurgisk paradentosebehandling.
Vores erfarne tandlæger og tandplejere vil nøje undersøge dit tandkød og dine tandkødslommer for at finde tegn på tandkødsbetændelse og paradentosebehandling.

Du kan ringe til os på tlf. nr. +45 45 86 02 44 eller udfylde kontaktformularen. Vi ser frem til at høre fra dig. Desuden har vi også åben alle lørdage i lige uger, hvis det passer bedre ind i din kalender.

Mød tandlæge Hussein Al-Shuweli

Hussein udfører næsten alle former for behandlinger og har særlig interesse for kirurgiske og endodontiske behandlinger.

Hussein er uddannet tandlæge fra Københavns Universitet. Privat bor Hussein i Hørsholm med sin hustru.

Hussein Al-Shuweli