Visdomstænder


De fleste mennesker har 4 visdomstænder, 2 i overkæben og 2 i underkæben. Mange har ikke problemer med disse og har således nogle ekstra tænder, de kan anvende til at tygge med. Nogle oplever dog at få problemer med deres visdomstænder, når disse bryder frem og enten ikke har plads, eller når disse tænder bliver svære at holde rene med tandbørstning og derfor skaber problemer for området de er beliggende i. Dette forekommer specielt for visdomstænderne i underkæben, der derfor kræver fjernelse.

På klinikken opvejer vi altid fordele og ulemper ved fjernelse af visdomstænder, og fjerner kun disse hvis der er en god faglig årsag til dette. Ofte når der har været gentagne symptomer fra en visdomstand, kan det være en god ide at fjerne denne.

Vi vil på klinikken tage et røntgenbillede og lave en klinisk undersøgelse, for at vurdere om der er behov for at fjerne dine visdomstænder. Visdomstænder i underkæben kræver ofte operativ fjernelse. Desuden kan visdomstænderne i underkæben kræve en ekstra CBCT- 3D scanning såfremt der findes grund til dette, f.eks. hvis der er tilstedeværende cyster eller lejringen af visdomstanden er meget dyb, i forhold til placering i forhold til følenerven i underkæben.

Årsager til at fjerne visdomstænder

  • Tandpine
  • Betændelse af omkringliggende tandkød
  • Fordybet tandkødslomme ved nabotand
  • Cyste omkring visdomstand
  • Nedbrydning af nabotand

Hvordan foregår fjernelse af visdomstand?


Fjernelse af visdomstanden tager normalt ikke mere end 10-20 minutter, men du skal påregne at være lidt længere tid på klinikken, da der går tid med den kirurgiske opdækning, samt med at give vejledning til hvordan du skal forholde dig efter operationen.

På selve dagen for operationen, informerer vores kirurg dig om de risici der er forbundet med indgrebet, inden behandlingen påbegyndes.

Forud for behandlingens start, tilbydes du smertestillende medicin for at forebygge smerter og denne overtager når lokalbedøvelsen ikke længere har effekt.

Man vil under operationen kunne fornemme tryk og pres i området, men operationen vil være smertefri.

Efter operationen er overstået, bliver du grundigt vejledt mundtligt og skriftligt i hvordan du skal forholde dig i den efterfølgende tid.