Tandkroner

Når det handler om at reparere tænder og forbedre deres styrke, er tandkroner en af de mest anvendte behandlinger inden for tandpleje. Tandkroner spiller en afgørende rolle i at genoprette beskadigede tænder og forbedre deres æstetik.

Hvad er en tandkrone?


En tandkrone, også kendt som en tandkappe, er en tandbehandling, der anvendes til at genopbygge og styrke en beskadiget, svækket eller æstetisk udfordret tand. Kronen er en skræddersyet tandskal, der dækker hele den synlige del af tanden over tandkødet.

Formålet med en tandkrone er at forbedre tandens udseende, form og styrke. Dette gør det muligt for patienter med tænder, der er blevet svækket af karies, traumer eller andre årsager, at bevare deres naturlige tænder.

Tandkroner sættes på beskadigede tænder

Hvornår behandles der med en tandkrone?


Hvis du har en defekt tand, der ikke længere kan repareres forsvarligt med en fyldning, kan det være nødvendigt at få lavet en krone. Kronen gør tanden mere holdbar og sikrer, at tanden ikke knækker og i værste fald mistes.

Det kan skyldes flere ting:

  • En kindtand, der tidligere har gennemgået en rodbehandling. Rodbehandlede tænder er nemlig mere skrøbelige og har risiko for at knække hvis de ikke styrkes med en kronebehandling.
  • En tand, som har været udsat for et traume eller slag, hvilket har resulteret i et brud.
  • En knækket tand, hvor størrelsen af det mistede fragment ikke kan repareres med en almindelig plastfyldning.
  • En tand, der er angrebet af karies fra flere sider, hvilket har medført betydelig skade på tandvævet.
  • En tand, som tidligere har fået store fyldninger, som nu måske er blevet utilstrækkelige eller er lavet af plast eller sølv.
  • En tand, der har dybe revner eller infraktioner i overfladen, hvilket kan forårsage ubehag eller yderligere skader.
Behandler med tandkrone for at gøre tanden mere holdbar

Sådan fremstilles tandkroner


Vi lægger stor vægt på at levere tandkroner af høj kvalitet, der ikke kun er funktionelle, men også æstetisk tiltalende. Vores tilgang til fremstilling af tandkroner involverer nøje udvalgte materialer og en omhyggelig proces for at opnå de bedste resultater.

De fleste af de tandkroner, vi fremstiller, er lavet af hårdt presset porcelæn, hvilket giver dem en naturlig tandfarve og en æstetisk appel, der smelter sammen med patientens eksisterende tænder. Vi forstår dog, at patienternes behov kan variere, så vi tilbyder også tandkroner i Zirkonia og i enkelte tilfælde med en inderskal af metal.

Valget af kronetype og materiale afhænger primært af to faktorer: æstetiske præferencer og belastningen på kronen. Hvis æstetik og diskretion er vigtige, kan vores porcelænskroner være det ideelle valg. For patienter med højere krav til holdbarhed og styrke kan Zirkonia eller metalforstærkede kroner være mere hensigtsmæssige.

en tandkrone fremstilles i porcelæn

Opbygning


Er din tand rodbehandlet og/eller mangler der meget af den, er det ikke muligt at få en krone til at sidde fast. Det kan her være nødvendigt først at få fremstillet en opbygning, der sidder fast i roden med en stift, eller at tanden bygges op med et plastisk materiale, inden kronen kommer på.

Det kan være nødvendigt at have en opbygning, hvor roden sidder med en stift

Sådan foregår en tandkronebehandling

En tandkronebehandling hos Tandlæge Heidi Lund er en omhyggelig og skræddersyet proces, som foregår således:

  1. Forberedelse af tanden: Først og fremmest slibes tanden omhyggeligt til for at skabe plads til kronen. Dette indebærer fjernelse af en del af tandens ydre lag.
  2. 3D-scanning: Efter slibning udføres en præcis 3D-scanning af tanden. Denne scanning giver detaljerede målinger og en nøjagtig skabelon til den kommende krone.
  3. Midlertidig krone: Mens kronen er under fremstilling, beskyttes den slebne tand midlertidigt ved at placere en midlertidig krone eller en metalhætte. Den midlertidige krone eller metalhætte fremstilles på vores klinik.
  4. Tandteknikernes arbejde: 3D-scanningen sendes til vores tandtekniker, der er specialiseret i fremstilling af tandkroner. Tandteknikeren bruger scanningen og målingerne til at skabe en krone, der passer nøjagtigt til tanden.
  5. Farveprøve og indpasning (ved behov): Hvis kronen skal placeres på en synlig placering, hvor æstetik, form og farve er vigtige, kan patienten besøge tandteknikeren til en farveprøve og indpasning. Det sikrer, at kronen harmonerer naturligt med de omkringliggende tænder.
  6. Fastgørelse af kronen: Når tandkronen er klar, fastgøres den sikkert på tanden ved hjælp af specialcement. Denne cement fungerer som en lim, der holder kronen på plads.

Har du spørgsmål om tandkroner?

Vi forstår, at tandkroner og tandbehandling generelt kan give anledning til spørgsmål og bekymringer. Vores behandlere er her for at besvare alle de spørgsmål, du måtte have om tandkroner eller andre aspekter af din mundsundhed. Det er vigtigt for os at give dig den nødvendige information og vejledning, så du kan træffe informerede beslutninger om din tandpleje.

Uanset om du ønsker at vide mere om tandkroner, behandlingsprocessen, omkostninger eller noget andet, er du velkommen til at kontakte os. Vi er her for at lytte, besvare dine spørgsmål og hjælpe dig med at opnå den bedst mulige tandplejeoplevelse. Din mundsundhed og dit smil er vores prioritet, og vi ser frem til at hjælpe dig med at opnå det ønskede resultat.

FAQ om tandkroner

Er der risiko for smerter og bivirkninger?

Normalt vil du være lokalbedøvet, når du skal have lavet en krone. Når bedøvelsen er væk, kan der opstå følsomhed i et par dage, ligesom tandkødet kan være ømt. Efter kronen er sat fast, kan tanden godt være ekstra følsom for kulde og varme i de første dage.

Hvor længe holder en krone?

Hvis din krone skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne. Efter 15 år vil ca. 3 ud af 4 kroner fungere. Holdbarheden for de fleste kroner er derfor lang, men du kan ikke regne med, at kronen vil holde resten af livet.

Hvad er prisen for en tandkrone?

Prisen på en tandkrone kan variere afhængigt af typen.
Vores pris inkluderer vigtige elementer som tilpasning, cementering, bedøvelse og midlertidig hætte. Det er dog vigtigt at understrege at priserne kan variere fra patient til patient alt efter størrelsen på behandlingsprocessen, så det anbefales altid at konsultere din tandlæge for en nøjagtig prisvurdering baseret på din specifikke situation.

Se vores prisliste på alle behandlinger.

Hvad kan gå galt?

Omkring hver 10. tand, der får sat en krone på, skal senere gennem en rodbehandling. Dette skyldes, at nerven i tanden tager skade og dør. Det kan ske dels på grund af slibningen, men også hvis tanden fra starten har haft en stor defekt.


Ved porcelænskroner er der risiko for at porcelænet knækker af ved slid eller fejlbid.

Mød tandlæge Hussein Al-Shuweli

Hussein udfører næsten alle former for behandlinger og har særlig interesse for kirurgiske og endodontiske behandlinger.

Hussein er uddannet tandlæge fra Københavns Universitet. Privat bor Hussein i Hørsholm med sin hustru.

Hussein Al-Shuweli