Kroner

De fleste kroner vi laver fremstilles i hårdt presset porcelæn og er derfor tandfarvede.

Vi laver også kroner i Zirkonia og enkelte gange med en inderskal af metal. Porcelænstype og kronetype afhænger af krav om æstetik og belastning af kronen.

Hvornår behandles der med en krone?


Hvis du har en defekt tand, der ikke længere kan repareres forsvarligt med en fyldning, kan det være nødvendigt at få lavet en krone. Kronen gør tanden mere holdbar og sikrer, at tanden ikke knækker og i værste fald mistes.

Opbygning


Er din tand rodbehandlet og/eller mangler der meget af den, er det ikke muligt at få en krone til at sidde fast. Det kan her være nødvendigt først at få fremstillet en opbygning, der sidder fast i roden med en stift, eller at tanden bygges op med et plastisk materiale, inden kronen kommer på.

Hvordan får jeg lavet en krone?


Før du kan få lavet en krone, skal din tand slibes til. Dernæst laver vi en 3D-scanning af tanden. Den færdig slebne tand beskyttes med en midlertidig krone, der fremstilles på klinikken.

Scanningen sendes til vores tandtekniker, der fremstiller kronen. Hvis kronen sidder et synligt sted, hvor æstetik, form og farve er vigtig, kan det være nødvendigt at tage forbi teknikeren til en farveprøve og indpasning.

Kronen sættes fast på tanden med et tyndt lag cement, der fungerer som lim.

Hvilke smerter og bivirkninger har jeg risiko for at få?

Normalt vil du være lokalbedøvet, når du skal have lavet en krone. Når bedøvelsen er væk, kan der opstå følsomhed i et par dage, ligesom tandkødet kan være ømt. Efter kronen er sat fast, kan tanden godt være ekstra følsom for kulde og varme, i de første dage.

Hvor længe holder en krone?


Hvis din krone skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne. Efter 15 år vil ca. 3 ud af 4 kroner fungere. Holdbarheden for de fleste kroner er derfor lang, men du kan ikke regne med, at kronen vil holde resten livet.

Hvad kan gå galt?


Omkring hver 10. tand, der får sat en krone på, skal senere rodbehandles. Dette skyldes, at nerven i tanden tager skade og dør. Det kan ske dels pga. slibningen, men også hvis tanden fra starten har haft en stor defekt. Ved porcelænskroner er der risiko for at porcelænet knækker af ved slid eller fejlbid.

Invisalign behandling