Hvad må man spise efter en tandrensning?

Det må du spise efter en tandblegning

17. May, 2024

Har du lige fået bleget dine tænder og spekulerer på, hvordan du bedst kan bevare resultatet? Eller overvejer du at få en tandblegning og vil være i forkøbet på forholdsreglerne?

En vigtig del af at holde dine tænder hvide og lyse efter en tandblegning handler om, hvad du spiser og drikker. I dette indlæg guider vi dig gennem mad- og drikkevalg, der hjælper med at bevare effekten af din tandblegning, ligesom vi giver dig praktiske tips til, hvordan du kan undgå at dine tænder hurtigt bliver misfarvede igen.

Derfor bliver tænder misfarvet

Som tandlæge møder vi ofte patienter, der undrer sig over, hvorfor deres tænder bliver misfarvede over tid. Det er et almindeligt fænomen, og der er flere faktorer, der spiller ind.

Først og fremmest er det helt naturligt, at tænderne gradvist får en mere gullig nuance med alderen. Derudover kan visse fødevarer og drikkevarer også bidrage til misfarvning – eksempelvis rødvin, kaffe og te. Endelig er rygning en særligt stor synder, når det kommer til årsager til misfarvninger.

Tænderne er særligt modtagelige over for nye farvestoffer efter en tandblegning. Det skyldes, at blegning processen kan gøre tandemaljen mere modtagelig for at absorbere farver fra det, vi spiser og drikker. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på ens kostvaner efter en tandblegning.

Kost og livsstilsråd efter en tandblegning

Vær opmærksom på farvende fødevarer og drikkevarer

  • I dagene efter din tandblegning er det vigtigt at undgå fødevarer og drikkevarer, der kan misfarve dine tænder. Dette inkluderer kaffe, te, rødvin, cola, bær og stærkt farvede saucer som soja og karry. Du kan overveje at drikke farvede drikke gennem et sugerør for at minimere kontakt med dine tænder.

Rygning

  • Hvis du ryger, kan vi stærkt anbefale at reducere eller helt stoppe. Foruden de mange sundhedsfarer det medfører, kan rygning hurtigt gøre dine tænder gule igen efter en tandblegning.

God mundhygiejne

  • En god mundhygiejne er også vigtig for at bevare effekten af tandblegningen. Børst tænderne to gange dagligt, og brug tandtråd og mellemrumsbørster regelmæssigt for at fjerne plak og forhindre misfarvning.

Hvor lang tid kan min tandblegning holde?

Typisk holder en professionel tandblegning 1-2 år, hvis du følger ovenstående råd.

En vigtig overvejelse ved tandblegning er hyppigheden af behandlingen. Vi anbefaler ikke at få bleget tænderne for ofte. Tandblegning opløser nemlig en lille smule af emaljen, som er det yderste lag på tænderne. Da emaljen ikke gendannes, skal du altså være varsom med tandblegninger og kun gennemgå behandlingen, når det er nødvendigt.