Sådan ses og føles huller i tænderne

17. May, 2024

Hvordan kan du egentlig vide, om du har et hul i en tand? Her kommer vi ind på, hvordan du opdager caries – fra det visuelle til mærkbare symptomer.

Hvad er et hul i tanden?

Et hul i en tand er  også kendt som caries.

Når bakterier får adgang til sukker, bliver de til små syreproducerende fabrikker. Syren opløser efterhånden den stærke emalje, der beskytter dine tænder, og arbejder sig derefter ind i det blødere tandben (dentin). Resultatet? Et hul.

Hvis hullet får lov til at vokse uhindret, kan det nå hele vejen ind til tandens nerve. Det er her de mere omfattende behandlinger som for eksempel rodbehandling kan blive nødvendige.

Generelt set er den bedste måde at undgå huller i tænderne at huske din daglige tandbørstning. Din mund er hjemsted for en hel koloni af bakterier, der danner plak på dine tænder, og det tager kun omkring 24 timer for plakken at opbygge sig. 

Hvordan ser et hul i tanden ud?

At identificere et hul i tanden kan være en udfordring, da de kan tage forskellige former og farver. Et hul vil ofte vise sig på tandens overflade som en mørkebrun plet eller som en kridtet hvid overflade, som indikerer, at der sker ændringer i tandens mineralindhold. 

Det er dog vigtigt at huske, at mørke pletter eller en hvidlig overflade på dine tænder ikke nødvendigvis altid indikerer, at der er et hul. Tænderne kan ændre udseende af forskellige årsager, og ikke alle disse ændringer er tegn på caries. Men selv med disse synlige tegn er det vigtigt at forstå, at du kan have et hul i tanden, selvom du ikke kan se det. Nogle huller er skjulte og kan kun opdages ved et tandeftersyn.

Typiske tegn på huller i tænderne

Når det kommer til at identificere huller i tænderne, er det vigtigt at kende de typiske tegn, så du kan handle hurtigt. Her er en liste over de mest almindelige tegn på caries.

  1. Lokale isninger og jag, når du spiser sødt: Dette er et af de mest tydelige og typiske tegn. Hvis du oplever en skarp smerte eller ubehag i en tand, når du spiser søde sager, kan det være et tegn på et hul.
  2. Lokalt blødende tandkød: Hvis du bemærker, at dit tandkød bløder, især i et bestemt mellemrum mellem tænderne, kan det være et tegn på, at der er et problem med tanden i dette område.
  3. Dårlig ånde eller grim smag i munden: Disse kan være indikatorer på, at der er noget galt. En vedvarende dårlig smag eller dårlig ånde kan skyldes bakterievækst i et hul.
  4. Ømhed, grundet madrester der sidder fast: Hvis du ofte oplever, at madrester sidder fast i en bestemt tand, og dette forårsager ømhed, kan det også være tegn på et hul.
  5. Mørkebrune pletter eller hvid kridtet overflade af tanden langs tandkødsranden: Dette er det sidste symptom, som du kan holde øje med. Ændringer i tandens udseende kan være indikatorer på, at der sker underliggende ændringer i tanden.