22. marts 2024

Syreskader (erosioner)

Syreskader, også kaldet erosioner, er en nedbrydning af tandens emalje, der bliver forårsaget af syre – typisk fra syreholdige føde- og drikkevarer. Skaderne resulterer i øget følsomhed, ændringer i tandens udseende og kan føre til permanente skader på tænderne. Men hvordan undgår du syreskader, og hvad kan du selv gøre for at forebygge dem? Vi kigger nærmere på syreskader og giver dig viden om, hvordan du kan beskytte dine tænder bedst muligt.

Hvad er syreskader?

Syreskader på tænderne betyder, at en del af tandemaljen er blevet nedbrudt af syre. Syren kommer som regel fra syreholdige føde- og drikkevarer og kan føre til permanente skader på tænderne.

Det er primært tandens emalje, der bliver påvirket af syreskader. Når emaljen eroderes, bliver tænderne mere følsomme over for temperatur og sødme, hvilket kan forårsage ubehag eller smerter. Efterhånden som emaljen svækkes, kan tænderne blive mere gullige, da den underliggende dentin bliver mere synlig.

I mere alvorlige tilfælde kan erosionen føre til dybere skader i tandstrukturen, øget risiko for huller og i nogle tilfælde ændringer i biddet.

Hvorfor får man syreskader?

Det er syreholdige drikke og fødevarer som sodavand, juice, energidrikke, slik og frugt, der ofte er skyld i syreskader på tænderne. Hvis man indtager disse ofte og over en længere periode, kan det forårsage permanente skader på tænderne.

Utilstrækkelig mundhygiejne kan forværre effekten af syrer på tænderne – især hvis du springer tandbørstningen over og ikke bruger fluortandpasta.

Mundtørhed kan også medføre, at du er mere modtagelig over for syreskader. En tør mund har mindre spyt, som normalt hjælper med at neutralisere syrer og beskytte tandemaljen. Nogle medicintyper kan også reducere spytproduktionen eller ændre spyttets sammensætning, hvilket kan mindske mundens naturlige evne til at neutralisere syren. I disse tilfælde skal du søge hjælp fra din tandlæge.

Det er dog også vigtigt at påpege, at der kan være genetiske betingelser, som forårsager, at nogle mennesker er mere modtagelige over for syreskader end andre.

patient kigger på tandimplantat

Symptomer på syreskader

I det begyndende stadie kan det være svært at spotte syreskader på tænderne, og det vil som regel kun være din tandlæge, der kan få øje på dem. Derfor er det vigtigt, at du ofte går til tandlægen, så vi kan opdage syreskaderne i god tid.

Der findes dog nogle generelle symptomer på syreskader, som du kan holde øje med.

  • Øget tandfølsomhed: Et af de første og mest mærkbare tegn på syreskader er en øget følsomhed over for varme, kolde eller søde fødevarer og drikkevarer.
  • Ændringer i tandens udseende: Tænderne kan begynde at se mere gennemsigtige ud ved spidserne, eller de kan ændre farve til en mere gul nuance, da emaljen bliver tyndere, og dentinen bliver mere synlig.
  • Glattere, fladere tandoverflader: I takt med at emaljen eroderes, kan tænderne virke glattere og miste deres naturlige ruhed.
  • Runde, udhulede områder på tænderne: Disse kan forekomme på tændernes tyggeflader.
  • Kanterne af tænderne bliver mere afrundede: Syreskader kan ændre formen på tænderne, især ved at gøre kanterne mere afrundede og glatte.

Kan syreskader behandles?

Det korte svar er nej. Hvis der først er opstået syreskader, er det ikke muligt at genopbygge tandens emalje igen. Dog kan du gøre flere ting for at forebygge syreskader.

  • Minimér forbruget af syreholdige fødevarer og drikkevarer såsom sodavand, juice, saftevand, sure frugter mm.
  • Skyl din mund med vand efter at have indtaget syreholdige produkter.
  • Indtag sure drikkevarer sammen med hovedmåltider og brug gerne et sugerør for at minimere kontakten med tænderne.
  • Anvend tandpasta med fluor for at beskytte tændernes emalje.
  • Undlad at børste tænderne umiddelbart efter eksponering for syreholdige produkter (vent mindst 60 minutter).
  • Søg behandling for medicinske tilstande, der forårsager sure opstød og opkast for at mindske risikoen for syreskader fra mavesyre.
  • Gå til tandlægen regelmæssigt.

Hvis syreskaden er meget omfattende, kan det blive nødvendigt at behandle med en fyldning eller krone. Sådanne behandlinger holder dog ikke for evigt, og derfor vil det også blive nødvendigt at få dem udskiftet løbende. Er skaderne meget voldsomme, kan en rodbehandling også blive aktuel.

Har du spørgsmål om syreskader på tænderne?

Har du spørgsmål om syreskader? Vi står altid til rådighed.

Din tandsundhed og velvære er vores højeste prioritet. Tøv ikke med at kontakte os for en konsultation eller for at planlægge dit næste besøg. Sammen kan vi arbejde på at bevare dit smil og sikre, at dine tænder forbliver sunde og stærke.

FAQ om syreskader

Hvad er syreskader på tænderne?

Syreskader, også kendt som erosion, opstår, når tandens emalje bliver nedbrudt af syre. Dette kan føre til en række problemer, herunder øget følsomhed og en ændring i tændernes udseende.

Hvordan kan jeg se, om jeg har syreskader?

De tidlige tegn på syreskader omfatter øget følsomhed over for varme eller kolde fødevarer og drikkevarer, en ændring i farven på dine tænder og en glat følelse på tandoverfladen. Hvis du oplever nogen af disse symptomer, bør du konsultere en tandlæge.

Hvad forårsager syreskader?

Syreskader kan skyldes en række faktorer, herunder indtagelse af syreholdige fødevarer og drikkevarer som sodavand og citrusfrugter, medicinske tilstande og mavesyre.

Hvordan kan jeg forebygge syreskader?

Forebyggelse af syreskader involverer at reducere forbruget af syreholdige fødevarer og drikkevarer, opretholde en god mundhygiejne, brug af fluortandpasta og regelmæssigt besøg hos tandlæge for tjek og rådgivning.

Mere viden om tænder

  • Har du tandlægeskræk?

    21. november 2024
    Her dykker vi ned i, hvad tandlægeskræk er, hvorfor det opstår, og hvordan du kan tage kontrol over din frygt.
  • Har du hvide pletter på dine tænder?

    23. august 2024
    Læs om årsagerne til hvide pletter på tænderne, og hvordan du kan behandle dem. Få svar på dine spørgsmål om tandpleje.
  • Bideskinner og tænderskæren

    9. august 2024
    Tænderskæren, eller bruxisme, er en tilstand, der påvirker mange, ofte uden at de er bevidste om det. Læs mere her.
  • Av – har du en slem tandkødsbetændelse?

    26. juli 2024
    Av! Døjer du med tandkødsbetændelse? Det er vigtigt at tage tandkødsbetændelse alvorligt – læs mere her.
  • Myten om rådne tænder

    12. juli 2024
    Har du nogensinde hørt udtrykket “rådne tænder” og undret dig over, hvad det egentlig betyder? Læs mere i blogindlægget her.
  • Spiseforstyrrelser sætter aftryk på din tænder

    28. juni 2024
    Blandt spiseforstyrrelser er bulimi en fjende for tænderne. Læs mere om, hvordan spiseforstyrrelser påvirker tænderne.
  • Graviditet og tandlægebesøg

    14. juni 2024
    Må du gå til tandlæge, når du er gravid? Læs mere her.
  • Tandimplantat efter en tandudtrækning

    31. maj 2024
    Tandimplantat efter en tandudtrækning Når en tand er gået tabt eller skal fjernes, rejser spørgsmålet sig ofte: Hvad så nu? Tabet af en tand kan ikke blot påvirke dit smil æstetisk, men det kan også have konsekvenser for din tyggefunktion. Heldigvis er der en løsning, der kan hjælpe dig med at genoprette både smil og […]
  • Visdomstænder: Hvornår skal de fjernes?

    17. maj 2024
    Hvornpr skal en visdomstand fjernes og hvordan foregår det? Læs mere her.
  • Sådan ses og føles huller i tænderne

    3. maj 2024
    Sådan ses og føles huller i tænderne. Læs mere her.