Heidi Lund – tandlæge med weekendåbent

Tandimplantat efter en tandudtrækning

31. May, 2024

Når en tand er gået tabt eller skal fjernes, rejser spørgsmålet sig ofte: Hvad så nu? Tabet af en tand kan ikke blot påvirke dit smil æstetisk, men det kan også have konsekvenser for din tyggefunktion. Heldigvis er der en løsning, der kan hjælpe dig med at genoprette både smil og funktion – tandimplantater.

Hvad er et tandimplantat?

Et tandimplantat er en avanceret og holdbar løsning til at erstatte en manglende tand. Det fungerer som en kunstig tandrod, der kirurgisk indsættes i kæbeknoglen. Implantatet skaber et fast fundament for en ny tand. Den nye tandkrone, er lavet ud fra dine egne tænders form og farve, for at sikre et naturligt og æstetisk resultat.

Implantatet er fremstillet af titanium, et metal som kroppen accepterer, og som har særlig evne til at integrere med knoglevæv i en proces kendt som osseointegration. Det betyder, at implantatet bliver en fast del af din kæbe, hvilket giver dig en stabil og langvarig løsning.

I modsætning til traditionelle broer og proteser, som ofte kræver slibning af tilstødende tænder, vil behandling med implantater ikke involvere nabotænderne.

Helingsperiode inden tandimplantat

Efter tandudtrækning følger en vigtig helingsperiode på ca. 3 måneder, før implantatindsættelse kan igangsættes. Det er nødvendig for, at kæbeknoglen kan hele.

Helingsperioden kan dog variere fra patient til patient, særligt hvis der har været betændelse i forbindelse med den tand, der er blevet fjernet. Sådanne tilfælde kan kræve en forlænget helingsperiode for at sikre, at kæbeknoglen er fuldstændig helet og klar til det næste skridt i processen.

Sådan forløber processen…

At gennemgå en implantatbehandling er en omhyggelig proces, der sikrer, at resultatet bliver så smukt og funktionelt som muligt. Vi har lavet en kort oversigt over, hvordan processen normalt forløber hos Tandlæge Heidi Lund:

Første besøg: Tandudtrækningen

  • Din behandling begynder med det første besøg, hvor tandlægen fjerner den beskadigede eller problematiske tand, der skal erstattes med et implantat.

Andet besøg: Røntgen 3 måneder efter fjernelse

  • Ca. tre måneder efter fjernelse af tanden følger det næste besøg, hvor der udføres en røntgenundersøgelse. Det sker for at kunne vurdere, hvordan kæbeknoglen er helet, og om den er klar til, at implantatet indsættes.

Tredje besøg: Isættelse af kunstig tandrod (fixtur)

  • Omkring tre måneder efter tandudtrækningen er det tid til at indsætte den kunstige tandrod, også kendt som en fixtur. Det er her implantatet placeres i din kæbeknogle. Fixturoperationen giver en solid base for den kommende krone.

Fjerde besøg: Scanning til abutment og tandkrone

  • Efter 3-6 måneder laves et 3D scan til abutment og krone på implantatet.

Femte besøg: Påsætning af abutment og porcelænskrone 

  • Ca. 10 dage efter scanningen påsættes et mellemstykke, også kaldet abutment. Abutmentet tjener som forbindelsen mellem implantatet og den endelige tandkrone.
  • Den skræddersyede porcelænskrone skrues eller cementeres på abutmentet. 

Det er vigtigt at understrege, at processen kan forlænges, hvis der er behov for længere helingstid på grund af betændelse før fjernelse eller ved behov for knogleopbygning eller løft af kæbehule. 

Skal man altid have et tandimplantat efter at have fået en tand fjernet?

Det er et spørgsmål, der ofte stilles, når man står over for tandudtrækning. Svaret er, at det ikke altid er nødvendigt med et tandimplantat, men beslutningen afhænger af flere faktorer.

Det er afgørende, om dit bid forbliver stabilt efter tandudtrækningen. Er svaret ja, kan du undgå et implantat. Manglende tænder kan dog føre til, at tilstødende tænder flytter sig og måske skaber problemer for tyggefunktion eller renhold. Her er der muligvis behov for et tandimplantat. Selvom tyggefunktionen er intakt efter en tand er mistet, kan det være at der rent æstetisk er behov for at indsætte en ny tand. Vurderingen er derfor altid individuel.