17. maj 2024

Visdomstænder: Hvornår skal de fjernes?

Hvad er visdomstænder? Hvornår skal de fjernes? Og hvordan foregår operationen? Det ser vi nærmere på i dette indlæg.

Hvad er visdomstænder?

Visdomstænder, også kendt som tredje molarer, er en gruppe af tænder, der typisk er de sidste til at bryde frem i munden. De fleste mennesker har fire visdomstænder, to i overkæben og to i underkæben, og de begynder normalt at vise sig i slutningen af teenageårene eller i de tidlige tyvere.

Visdomstænder har fået deres navn, fordi de kommer frem i en alder, hvor man traditionelt set opnår mere ‘visdom’. Visdomstænder er dog lidt af et fortidslevn, da de stammer fra en tid, hvor mennesker havde større kæber og brugte visdomstænderne til at tygge grov føde.

I dag betragtes visdomstænderne dog som overflødige, fordi vores kost er blevet mindre grov at tygge, og fordi vores kæber er blevet mindre med tiden. Sidstnævnte betyder, at mange menneskers kæber ikke har nok plads til visdomstænderne.

Det kan resultere i, at visdomstænderne enten ikke bryder helt frem eller vokser skævt, hvilket kan forårsage problemer for de omkringliggende tænder.

Visdomstænder kan forårsage gener og smerter

Visdomstænder kan forårsage gener og smerter

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Selvom visdomstænder er en naturlig del af din munds udvikling, er der situationer, hvor det bliver nødvendigt at fjerne dem for at opretholde god sundhed i munden. Her er nogle af de mest almindelige indikationer på, at det kan være tid til at fjerne en visdomstand.

  • Tandpine: Hvis en visdomstand forårsager smerte under frembruddet, kan det være et tegn på, at der ikke er nok plads til den i din mund, eller at den ligger i en forkert position, der er svær at holde ren.
  • Betændelse i tandkødet: Hævet og ømt tandkød omkring en visdomstand kan være tegn på betændelse, kendt som pericoronitis. Det sker ofte, når visdomstænder kun delvist bryder frem, hvilket gør det vanskeligt at rengøre området.
  • Fordybet tandkødslomme ved nabotand: Frembruddet af visdomstænder kan skabe en fordybet tandkødslomme omkring nabotænderne. Det kan skabe et miljø, der er vanskeligt at holde rent og øge risikoen for tandkødssygdomme som paradentose.
  • Cyster omkring visdomstanden: Cyster, som er væskefyldte hulrum, kan dannes omkring en visdomstand. Disse cyster kan opstå på grund af infektioner og kan forårsage ubehag.
  • Nedbrydning af nabotand: En visdomstand, der vokser i en ugunstig position, kan presse mod og skade nabotænderne. Det kan føre til nedbrydning eller alvorlige skader på disse tænder.

Sådan foregår fjernelse af visdomstænder

Fjernelse af en visdomstand er en standardprocedure, der typisk tager omkring 30-60 minutter.

Før operationen: Vores tandlæge vil foretage en grundig vurdering med et røntgenbillede for at bestemme visdomstandens placering og roden i kæben. Det afgør, om operationen kan udføres af en af vores tandlæger eller kræver at vores specialtandlæge udfører operationen.

På operationsdagen: Vores tandkirurg vil informere dig om processen og eventuelle risici. Du vil blive anbefalet smertestillende medicin for at minimere ubehag under og efter indgrebet. Under operationen vil du mærke tryk, men ingen smerte. Der er også mulighed for fuld narkose. I nogle tilfælde er det nødvendigt med antibiotika for at bekæmpe infektion. Dette vil vurderes af tandlægen. Når tanden er fjernet vil såret blive lukket med få sting.

Efter operationen: Du vil modtage detaljeret vejledning om pleje af det behandlede område, herunder hygiejne, ernæring og medicin for at fremme helingsprocessen. Umiddelbart efter operationen kan du forvente en vis grad af hævelse i det berørte område. Det er helt normalt og en del af helingsprocessen.

Mere viden om tænder

  • Plastfyldning eller krone?

    23. januar 2025
    Plastfyldning eller krone? Forskellen ligger i skadens omfang – fyldninger reparerer mindre skader, mens kroner sikrer svækkede tænders holdbarhed.
  • Knækket tand?

    2. januar 2025
    Knækket tand? Handl hurtigt for at beskytte tanden og mindske ubehag. Læs om årsager, forebyggelse og behandlingsmuligheder.
  • Tandrensning

    12. december 2024
    Tandrensning er afgørende for sunde tænder og tandkød. Fjern plak og tandsten, forebyg tandproblemer og opnå et sundt, frisk smil.
  • Har du tandlægeskræk?

    21. november 2024
    Her dykker vi ned i, hvad tandlægeskræk er, hvorfor det opstår, og hvordan du kan tage kontrol over din frygt.
  • Har du hvide pletter på dine tænder?

    23. august 2024
    Læs om årsagerne til hvide pletter på tænderne, og hvordan du kan behandle dem. Få svar på dine spørgsmål om tandpleje.
  • Bideskinner og tænderskæren

    9. august 2024
    Tænderskæren, eller bruxisme, er en tilstand, der påvirker mange, ofte uden at de er bevidste om det. Læs mere her.
  • Av – har du en slem tandkødsbetændelse?

    26. juli 2024
    Av! Døjer du med tandkødsbetændelse? Det er vigtigt at tage tandkødsbetændelse alvorligt – læs mere her.
  • Myten om rådne tænder

    12. juli 2024
    Har du nogensinde hørt udtrykket “rådne tænder” og undret dig over, hvad det egentlig betyder? Læs mere i blogindlægget her.
  • Spiseforstyrrelser sætter aftryk på din tænder

    28. juni 2024
    Blandt spiseforstyrrelser er bulimi en fjende for tænderne. Læs mere om, hvordan spiseforstyrrelser påvirker tænderne.
  • Graviditet og tandlægebesøg

    14. juni 2024
    Må du gå til tandlæge, når du er gravid? Læs mere her.